top of page
Suche
  • Autorenbilddirkmaes1956

“Continu je prestaties en technieken willen verbeteren, die spirit vind ik ook bij Audi terug”Skiër Sam Maes (21) over ambities, passie en zijn kersverse Audi ambassadeurschap

De vier ringen van Audi schitteren al jarenlang op heel wat sportieve evenementen. En zeker op het vlak van wintersport toonde het merk zich al een trouwe sponsor – van Duitsland tot Canada rijden nationale skiteams met Audi. Bovendien trainden heel wat skiërs al in het Audi Wind Tunnel Center in Ingolstadt. Dat de nieuwste Audi ambassadeur een skiër is, mag dus niet verbazen. Maak kennis met Sam Maes, alpineskiër voor het Belgisch team.


Sam, je werd geboren in België, maar groeide op in Zell am See, in Oostenrijk – een van dé skilanden bij uitstek. Wanneer stond je voor het eerst op de latten? “Ik ski al vanaf mijn tweede en had blijkbaar meteen de smaak te pakken. Er circuleren binnen de familie wel wat grappige filmpjes van mij: ik liep als kind al continu in ski-uitrusting rond. Maar mijn eigen, vroegste herinneringen aan de sport zijn misschien vanaf mijn zes jaar.”

Wat trekt je zo aan in het skiën? “De complexiteit ervan: het is een combinatie van techniek, kracht, evenwicht, … Er zijn denk ik weinig andere sporten waarin je zoveel verschillende zaken combineert en waarbij je je volledige lichaam zo gebruikt.”

En daarnaast is er ook nog de omgeving waarin jij je sport beoefent ... “Inderdaad. Als professionele skiërs staan we vaak als eersten op de piste, nog vóór die door iemand anders betreden is. En op uren waarop ze niet toegankelijk is voor het grote publiek. De zon zien opkomen boven de bergen en als eerste door de ongerepte sneeuw zoeven, dat is een enorm privilege … het zijn die stille momenten die het de moeite waard maken. En de snelheid, natuurlijk (grinnikt).”


Hoe ben je in de competitie beland? “In Oostenrijk is skiën de normaalste zaak van de wereld – pakweg 80% van de kinderen zit wel in een skiclub. En eigenlijk doe je voor je het weet al mee aan je eerste wedstrijd. Als die goed gaat, rol je er zowat vanzelf in.”

Welk moment in je carrière staat in je geheugen gegrift? “De eerste keer dat ik echt zenuwachtig was voor een wedstrijd was voor de Olympische Jeugdwinterspelen in Lillehammer, in 2016. Ik was toen 18. Een heel bijzondere ervaring, omdat je zoiets maar één keer kunt meemaken. Er is ook wat geluk mee gemoeid: de spelen vinden maar om de vier jaar plaats en je kunt maar deelnemen tot een bepaalde leeftijd. De sfeer was er onbeschrijfelijk. Ik ben toen zevende geëindigd op de grote slalom.”

Op je 21ste heb je intussen al heel wat bereikt: je behaalde een mooie twaalfde plaats op het WK in Kranjska Gora en twee bronzen medailles op het WK voor junioren: hoe ver reiken je ambities? “Ik wil graag de wereldtop bereiken en daar ook een tijdje blijven, zodat ik de kans krijg om aan wedstrijden deel te nemen … en er hopelijk een aantal te winnen. Ik wil vooral mezelf ontwikkelen, steeds beter en sterker worden. Die weg die je aflegt, die vind ik het interessantste. Bij de besten horen, winnen … dat is eigenlijk de bonus.”


Hoe bereid je je voor op je wedstrijden? Waaruit bestaan je workouts? “Ik train quasi elke dag: een paar uur intensief en dan nog een lichtere workout. Naast de krachttrainingen beoefen ik ook heel veel andere sporten, omdat ik het gevoel heb dat je uit elke sport dingen kan halen die je van pas komen bij het skiën: ik speel golf, tennis, beachvolley, ik zwem, ik doe aan slacklinen, …”

Skiën is natuurlijk een echte wintersport, wat doe je in de zomer om in conditie te blijven? “Ik ski ook in de zomer. Dit jaar trek ik bijvoorbeeld naar Nieuw-Zeeland en Australië, daar is het dan winter. Ik neem er ook deel aan een aantal wedstrijden.”

Wat is een eigenaardigheidje dat veel mensen niet van je weten? “Ik warm nooit op vlak voor een wedstrijd.”

Wat staat er bovenaan jouw bucket list? “Een wereldbeker winnen, skydiven en …. een langdurige samenwerking met Audi, natuurlijk (knipoogt).”

“In skigebieden, waar vaak sneeuw ligt op de baan, wil je niet de hele tijd verkrampt van schrik achter je stuur zitten. Als je zo twee uur rijdt en dan nog naar een training moet … dat komt je prestaties niet ten goede.”


Over Audi gesproken: je legt veel kilometers af met de wagen om naar skigebieden te rijden. Wat vind je belangrijk aan je wagen? “Vroeger dacht ik: een auto is een auto, als het maar rijdt. Maar ik heb gemerkt dat comfort voor mij toch heel belangrijk is. Ik pendel thuis bijna dagelijks tussen Innsbruck en Zell Am See, en ook om op andere plekken in Europa te gaan skiën, breng ik behoorlijk wat tijd door in de auto. Dat je gemakkelijk zit en alles goed kunt bedienen, maakt echt een enorm verschil. En ook dat je op je auto kunt vertrouwen. Zeker in skigebieden, waar vaak sneeuw ligt op de baan, wil je niet de hele tijd verkrampt van schrik achter je stuur zitten. Als je zo twee uur rijdt en dan nog naar een training moet … dat komt je prestaties niet ten goede.”

Waarom wilde je graag samenwerken met Audi? Welke indruk maakte het merk op jou? “Als skiër probeer ik telkens de beste prestaties neer te zetten. Ik denk continu na over hoe ik mijn techniek kan verbeteren, hoe ik nog verder kan evolueren. Diezelfde spirit vind ik ook bij Audi terug: het draait allemaal rond performance, er is goed over nagedacht. En het logo, natuurlijk, dat doet denken aan de Olympische ringen.”

“Ik ben heel tevreden met mijn Q3. Die quattro-aandrijving is wel een must voor in de bergen. En hij is compact genoeg om ook in de stad vlot mee rond te rijden. Dat is voor mij de perfecte combinatie.”


Als je zelf je Audi mocht kiezen en helemaal inrichten, welk model en welke opties zou je dan kiezen? “Zo’n echte sportwagen, dat zegt me eigenlijk niet zo veel. Ik ben heel tevreden met mijn Q3. Die quattro-aandrijving is wel een must voor in de bergen. En hij is compact genoeg om ook in de stad vlot mee rond te rijden. Dat is voor mij de perfecte combinatie.”

Wat doe je onderweg? Luister je in de wagen naar muziek, podcasts, de radio, …? “Vooral naar muziek. Als ik nood heb aan rust in mijn hoofd, zet ik vaak klassieke muziek op, daar word ik zen van. En vlak voor een wedstrijd liefst hiphop, om me op te peppen.”

Hoe voelt het om deel uit te maken van het Belgisch skiteam? “Heel goed, we zijn nu met vier en gaan deze zomer voor het eerst samen trainen in Nieuw-Zeeland. Dat gaat ons in de toekomst veel helpen, want zo kunnen we elkaar pushen om te verbeteren. Er mogen maar twee mensen deelnemen aan de wereldbeker, en je wilt natuurlijk liefst één van die twee zijn.

Spannend … Veel succes, Sam!


11 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page